Köszöntő

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár

2021. június 26-án, szombaton kerül sor az idei Múzeumok Éjszakájára. Az idei a 19. alkalom, hogy a Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján szélesre tárják kapuikat a múzeumok. 

Különleges alkalom lesz az idei rendezvény! Hiszen idén a Múzeumok Éjszakája lesz a világjárvány és a pandémia utáni újranyitást követő első országos jelentőségű kulturális esemény. 

A szabadság szellője fog fújni aznap éjjel, hogy újra ki lehet mozdulni, múzeumba menni, élőben megcsodálni a műalkotásokat, tanulmányozni a technikai vívmányokat vagy a természettudományok felfedezéseit, átélni egy galéria csendjét, magunkba szívni a régi korokkal való találkozások szellemiségét és lelkiségét. 

És a felszabadulás szellője is, hiszen az emberiség közös erővel felül kerekedett valamin, ami két éve a meglepetés erejével csapott le nyugodt életünkre, és borzalmas jeleneteivel felforgatta korábban biztosnak és megingathatatlannak hitt világunkat. Orvosainknak, ápolóinknak, kutatóinknak, és a világszerte elindult, sikeres oltakozási programoknak hála ma már kijelenthetjük, hogy győztünk. Győzött az emberiség, és újra felszabadultan tudjuk élvezni azokat a kulturális-művészeti alkotásokat és tudományos eredmények csodáit, melyek miatt igen gazdag a világunk. 

Ez alkalomhoz illik Komjáthy Jenő költőnk Újjászületés című versének néhány szakasza:

„Nem az vagyok, ki tegnap voltam;
Testem-, lelkemnek minden íze más:
Tegnap még búban haldokoltam,
Ma élve élek s kedvem óriás.

Magam mögött már összetörtem
A hidat, mely ohajtott partra vitt,
S ott hagytam némán, megbüvölten
Vak üldözőim bőszült csapatit.

Sínylődtem tegnap még a porban,
S mi más vagyok ma, életem mi más!
Tegnap még gyáva gyermek voltam,
Ma az eget ostromlom mint gigász.

(...)

Szabad vagyok! A port leráztam,
Mely büszke lelkemen lomhán tapadt!
Tisztán, önzetlenül kiváltam,
Nem égtem el az élettűz alatt.”

S azért is illik ide, hiszen az idén megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakájának központi gondolata a fordulópont. A világjárvány és bezárt kapuk hónapjai után a várva-várt újranyitás új lehetőséget teremthet a kulturális intézmények számára is a megújuláshoz, az újraértelmezéshez, az új utak felé való bátor és merész elinduláshoz.

Hagyjuk otthon a félelmeink szürke és a bánataink barna ruháit, és éljük át újra ezt a szabadságot, szívjuk mélyen magunkba levegőjét!

Fekete Péter
kultúráért felelős államtitkár