Fordulópont

A Múzeumok Éjszakája idei tematikája

A Múzeumok Éjszakája az első országos kulturális esemény a világjárvány után. Sorsfordító ez a kultúrában és a mindennapi életünkben is, ezért is lett az idei rendezvény témája a „fordulópont”. A legtöbb múzeum programja e köré a hívószó köré épül.

Sokféle fordulópontot ismerünk.  Vannak személyes, művészi, irodalmi és történelmi fordulópontotok is. Azért választottuk a Múzeumok Éjszakája fő témakörének idén pont ezt a kifejezést, mert szinte egyszerre érkeztünk el gyökeres változáshoz minden szempontból.
  
Történelmi fordulópontot élünk meg, hiszen hosszú idő után először vehetünk részt újra szabadon ilyen nagyszabású országos kulturális eseményen. Ráadásul a 19. alkalommal megrendezett Muzéjt minden évben a nyári napfordulóhoz (Szent Iván-éjhez) legközelebb eső szombaton tartjuk meg.  

Minden alkotó és művész életében is fontos mérföldkő egy-egy fordulópont, amely később nagy hatású és gyökeres változást visz az alkotásaikba. De maguk a múzeumok is számtalan változáson, megújuláson mentek keresztül az elmúlt időszakban. 

Mindannyiuk életében sorsfordító pillanatok sokaságát éljük meg. Vajon miért és hogyan keletkeznek hirtelen és váratlanul nagyobb hatású, jelentősebb változások az életünkben? Für Anikó színművészt, Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázót, valamint Oláh Gergő énekest, a Muzéj idei arcait is megkérdeztük arról, hogy életükben milyen sorsfordító pillanatokban volt részük.