Kedves Múzeumlátogató!

„Két sötét közt lakik a pillanat, / minden pázsiton ránk várakozó, / a borzongó és reszkető sötét, / tündért szamárrá elvarázsoló. // E pillanatra vár a kert, / várja növényi türelemmel, / hogy széllé változzék a fű, / és csenddé változzék az ember.” – írja Károlyi Amy Szent Iván-éj című versében. 

Ezeket a gondolatokat szeretném most megidézve egy kicsit tovább is fűzni az idei Múzeumok Éjszakájával kapcsolatban. Három szót emelnék ki a versből: az egyik a pillanat, a másik a varázslat, a harmadik a csend. 

Magyarországon idén a 17. alkalommal megrendezésre kerülő országos programsorozatot talán ez a három szó és ennek a három szónak a „jelentés-holdudvarai” jellemezhetik leginkább. Megélni azt a pillanatot, amelyet egy múzeumban egy képpel vagy kiállított tárggyal szemben megélhet a látogató, átélni azt a pillanatot, amikor megismerünk és megértünk valamit, az olyan varázslat, amelynek jó részesévé válni – akár a természetről, akár a tudományról, akár a művészetekről legyen is szó. Ez a találkozás csenddé lesz bennünk: a teremtés megismerésének csendjévé. 

Ezt a pillanatba sűrűsödő varázslatot az egyes múzeumok saját arculatuk szerint választják meg és töltik fel erre a sok látogatót vonzó éjszakai programegyüttesre, de a Kultúráért Felelős Államtitkárság is minden évben kiválaszt egy kiemelt témát és egy főszereplő várost – ekképpen adva „egyéniséget” az egyes évek rendezvényeinek.

Az idei év fő gondolata, kiemelt tematikája a digitalizáció és az utazás. Talán felesleges hangsúlyoznom e kettő jelentőségét és fontosságát, hisz e két fogalom az, amelyik nagymértékben meghatározza korunkat. Az utazás egyre gyorsabb és olcsóbb lett az elmúlt évtizedekben, elérhető közelségbe hozva a távoli és egzotikus kultúrák kincseit és értékeit is. A digitalizáció pedig kereshetővé és akár otthonunkból böngészhetővé tett szinte mindent, ami minket körülvesz: a műalkotásoktól kezdve a természet csodáin át egészen a világűr titkaiig. 

Az idei év főszereplő városa Szombathely lesz. Eger, Kecskemét, Debrecen és Pécs után egy nyugat-dunántúli város kap lehetőséget arra, hogy kiemelt helyszínként vegyen részt a Múzeumok Éjszakája programon. A szombathelyi Savaria Múzeum gyűjteményeiben mintegy félmillió tárgyat őriznek, itt található például Közép-Európa legnagyobb pannon korú ősnövénygyűjteménye is. Különösen vonzó helyszín még az Iseum, ahol Isis istennő savariai szentély-együttesének jelentős része csodálható meg.

Kedves Múzeumlátogatók! A szervezők és valamennyi részt vevő intézmény munkatársai nevében azt kívánom, hogy éljenek a lehetősséggel, menjenek el minél több programra és helyszínre, fedezzék fel és ismerjék meg a világ gazdagságát!

Fekete Péter
kultúráért felelős államtitkár

Hírek

Minden, amit az idei Múzeumok Éjszakájáról tudni érdemes

Idén az ország egyik legrégebben alapított városa, Szombathely lesz a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne. Június 22-én újonnan nyíló Tovább...
Interjú Liu Shaolin Sándorral
Milyen gondolataid, érzéseid támadtak, amikor felkértek a rendezvény arcának? Korábban jártál már a Múzeumok Éjszakáján? Természetesen Tovább...
Gyerekprogramok Budapesten
A Múzeumok Éjszakája idén is tartogat igazi családi élményeket is. Június 22-én számtalan különleges programmal készülnek az intézmények a Tovább...