Budafoki Barlanglakás Emlékkiállítás

Mobil: 
+36 20 261 7888

A budafoki barlanglakások egyidősek a településsel. Létük gazdasági okokra vezethető vissza: a mészkőbányászatra. A vájatokba mélyítették „házaikat" a bányamunkások. Az 1800-as években már 700-800 ember lakott a Promontoron durva mészkőbe vájt lakásokban. Később a szőlőműveléshez elszegődött zsellérek, végül a szegényebb gyári munkások lakták.

Napjainkra egyetlen barlanglakás, pontosabban barlanggóc (több lakás nyílik egy udvarból) maradt fenn a Verebesen. A mai Veréb utcával párhuzamosan lesüllyesztett barlangutcából nyílt, melyet az utca végéről lehetett megközelíteni. Ma ház áll az egykori lejárat helyén.

A budafoki barlanglakásoknak állít emléket mementóként a Veréb utcai barlanglakásból kialakított múzeum korabeli berendezési tárgyaival, kis udvarával.

Nyitvatartás:

Időpont-egyeztetéssel, a látogatáshoz előzetesen be kell jelentkezni:

Appel Péter tárlatvezető 20/447-8333
Megyeri István muzeológus 20/261-7888

A Barlanglakás Emlékmúzeum 2013. december 19. óta a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ telephelye.

Programjaink

Állandó kiállítás |tárlatvezetés
Alulnézet - Barlanglakások Budafokon a XX. században Időutazásra hívjuk a föld felszíne alá Hogyan mesél a nyomorról egy ma már... Tovább »
18:00 - 19:00
|zene
Gál Csaba Boogie habár más műfajokban is kipróbálja magát, mégis első sorban blueszenész. 1991 óta aktív a klubokban, fesztiválokon,... Tovább »