Hagyományok Háza-Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Telefon: 
+36 1 225 6068
Mobil: 
+36 70 377 2236

A Hagyományok Háza részeként működő Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 10.000 tárggyal rendelkező, országos gyűjtőkörű szakmúzeum, mely jelenleg időszaki tárlatokkal mutatja be a népi iparművészet történetét, jeles alkotóit, műhelyeit, irányzatait.A gyűjtemény alapjait a 60-as években rakták le, '84-ben nyílt meg az első állandó kiállítás Kecskeméten, mint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kecskeméti kiállítóhelye, ahol  jelenleg közel 600 tárgy van letétben a budapesti gyűjteményből. Ezenkívül 2200 tárgy vidéki múzeumokban és tájházakban (Buzsák, Bogyoszló, Decs, Hajdúszoboszló, Karcag, Kiskunhalas, Mezőkövesd) került elhelyezésre.Az anyag nagy részét szőttesek, hímzések, fa- és csontfaragások és a népi fazekasság termékei alkotják, de kisebb számban tartalmaz még csipkét, népviseleti babát, kosár- és fonott árut, bútorokat, fémműves tárgyakat, bőr készítményeket, kékfestő textíliákat, hímes tojásokat is.A népi iparművészet öt szakágának (hímzés, szövés, fazekasság, faragás, népi mesterségek) tárgyait átfogó egyetlen hazai gyűjtemény, mely az idő múlásával egyre inkább felértékelődik. A tárgyak készítői között a legkiválóbb mesterek találhatók meg, akiknek egy része már nem él.

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban található nyitott műhely egy olyan különleges hely, ahol bemutatjuk, átélhetővé és megtapasztalhatóvá tesszük a kortárs népművészet, népi iparművészet mesterségeit, alkotófolyamatait. A látogató közvetlenül a mesterektől ismerheti meg az egyes munkafolyamatokat, azok technikáit, a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket. A műhelyben szalma-, csuhé- és gyékényfonók, gyöngyfűzők, hímzők, kosárfonók, nemezkészítők, szűrrátétkészítők és szövők dolgoznak, és tartanak naponta a múzeumi nyitvatartási időben bemutatót az egyéni és (iskolai) csoportos látogatók számára. Egyszerre több alkotó is dolgozik a műhelyben, így a betérők egy látogatás alkalmával különböző mesterségek fortélyait ismerhetik meg.

A nyitott műhely ezen kívül feladatának tekinti a kézművesmesterek, iparművészek, építészek és más szakmák közötti párbeszédet és tapasztalatcserét, ehhez workshopok megszervezésével járul hozzá.

Programjaink

Időszakos kiállítás |kiállítás
1957 óta kerül megrendezésre a faragók legrangosabb országos megmérettetése. A pályázatot eredetileg a pásztorművészet hagyományát... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
Dr. Kresz Mária, vagy ahogy nevezték, Panni néni idén 100 éve született, és 30 éve halt meg. A kerámiakutatás korszakalkotó szakértője, de... Tovább »
13:00 - 15:00
|kreatív foglalkozás
Milyen vessző jó a kosárfonáshoz? Hogyan készül egy kiskosár?  A Nyitott műhely kézműves mestere, Borbényi Éva várja azokat az... Tovább »
15:00 - 16:30
|előadás, kreatív foglalkozás
Egyik kedvenc eledelünk a pogácsa. Ez alkalommal Fehér Ilona tésztakészítő segítségével utánajárunk annak, honnan ered a hamuban sült... Tovább »
15:00 - 16:00
|kiállítás, tárlatvezetés
A Múzeum két időszaki kiállításában tartanak vezetést a kiállítások kurátorai: Csákányi Zoltán és Nagy- Pölös Andrea. XXXII. Országos... Tovább »
16:00 - 17:00
|attrakció, egyéb, gyermekprogram, tánc, zene
Gyere és keltsd életre műtárgyainkat, mozogj egy jót, melegíts be velünk az estére. Rendhagyó mozgásos programra várjuk a múzeumi... Tovább »
17:00 - 18:00
|egyéb, előadás
A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 2019-ben egy palóc pásztorfurulyakészítő kurzusnak adott otthont Pál István nógrádi pásztor,... Tovább »
18:00 - 20:00
|kreatív foglalkozás
Készíts velünk gyönyörű pipacsot gyapjúból és vidd haza a nyarat! A foglalkozásra Hunyadvári Szilvia nemezkészítő várja az érdeklődőket...
18:00 - 19:00
|attrakció, egyéb, előadás
Mit nevezünk viganónak? Mi az a pruszlik és kecele? Hogyan kell hordani a vizitkét? Ezekre a kérdésekre is fény derül a beszélgetéssel... Tovább »