József Attila Emlékhely

Telefon: 
+36 1 216 6127

 

A Gát utca 3. számú bérházat Kaim István építtette 1891-ben.
Ebben a házban született 1905. április 11-én József Attila. A család anyagi nehézségek miatt hamarosan elköltözött a Szvetanay utca 18-as számú házba. Mindössze három hónapos koráig élt itt a költő, a ház mégis szimbolikussá vált az elmúlt évtizedekben; a teremtődés helyeként gondolunk rá, ahogyan Balatonszárszóra a halál helyszíneként. József Attila kamaszkoráig számtalanszor költöztek, a mama erejéből nem futotta többre; szoba-konyhás lakásokban voltak bérlők vagy ágyrajárók. A költő számára nem adatott meg igazi otthon sem ekkor, sem később. Bár sokan segítették, mindenütt idegennek érezte magát. Az otthontalanság érzése és mély átélése, később egyetemessé tágítása költészetének egyik markáns vonása.
Nincsen pontos adatunk, hogy melyik lakásban született József Attila. Egyes visszaemlékezések szerint a földszinten, mások szerint az emeleten látta meg a napvilágot.
Elődeink 1964-ben a ház földszintjén alakították ki az emlékhelyet, amelyet akkor Kassák Lajos nyitott meg. A fél évszázadnyi idő alatt az emlékházban lévő kiállítás négyszer újult meg. Utoljára 2015. április 11-én adta át a Ferencvárosi Önkormányzat az Uniós forrásból felújított épületet, és saját forrásból minden eddiginél nagyobb teret biztosított a költő emlékének ápolására.

 

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2015 – ESZMÉLET

Helytörténeti séta, Kávéházi szeglet, rendhagyó tárlatvezetés (regisztráció:losonczy.attila@fmkportal.hu), látványos fényjáték
Infó:www.facebook.com/jaemlekhely

A helyszínen karszalagot vásárlók között óránként verses esernyőt sorsolunk ki!

 

Programjaink

17:00 - 18:00
|előadás, tárlatvezetés
H. Bagó Ilona főmuzeológussal, a kiállítás kurátorával
17:00 - 17:30
|attrakció, egyéb, gyermekprogram
Régi idők játékai: vesszőparipa, üveggolyó, diabolo, papírmasé öltöztethető baba készítése
17:30 - 19:45
|egyéb, előadás
Helytörténeti séta Gönczi Ambrussal, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjével. Indulás a Ferenc térről. Regisztráció:... Tovább »
17:30 - 18:30
|gyermekprogram, zene
  Közreműködik: Chilton Flóra - kelta hárfa Farkas Péter - ének, gitár, banjo, cinco, ukulele Kaczúr Csilla - ének, harmonika... Tovább »
20:00 - 21:00
|előadás, zene
Koncert József Attila megzenésített verseiből Rendező: Vidnyánszky Attila   Zene: Márta István, Póka Egon Benedek... Tovább »
22:00 - 23:45
|előadás, tánc, zene
Délszláv népzenei koncert és táncház Közreműködik: EREDICS ÁRON - primtambura,basszprímtambura,csellótambura,tarabuka,tapan,ének... Tovább »