MMKM – Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény

Mobil: 
+36 30 353 1242

Van egy szemet gyönyörködtető hely a budai Vízivárosban, ahol több mint száz évet léphetünk vissza a történelemben. Jellegzetes, fűrészfogas téglaarchitektúrás homlokzatú, 19. századi gyárépület húzódik meg szerényen a Bem József utcai régi bérházak tövében, modern üvegpaloták szomszédságában. Ganz Ábrahám egykori gyára ez, melynek falai között még a 60-as években is működött az öntöde. E falak között gyártották egykoron – Ganz szabadalma alapján – a világhírű kéregöntésű vasúti kerekeket, s itt dolgozott a bajor Mechwart András mérnök is, kinek nevéhez a Ganz ipari birodalom kiépítése fűződik. Az épületben 1964-ig folyt a termelés, mikoris leállították a gyárat, az épületet pedig Buda első ipari műemlékévé nyilvánították. A helyreállítás után e falak között, 1969-ben nyílt meg Közép-Európa első öntészeti múzeuma.

A csarnokban, közel 160 éves, csodás fa tetőszerkezet alatt teremtő és teremtmény újra találkozik: gigantikus üstök, súlyos, de kecses forgódaruk és egy óriás kupolókemence fogják közre az öntészet remekeit. A praktikum és az esztétikum egyaránt megjelenik e tárgyakban: ágyúk, lámpatestek, hajózási és autós alkatrészek, vasalók, kerekek, forgólapátok és kilincsek sokasága mellett a látogatók egyaránt megcsodálhatják a 19. század művészi öntöttvas tárgyait. A század öntöttvas-művességét bemutató gyűjteményben hajszálfinom öntésű, fenséges és ritka dísztárgyak mutatják be a korabeli európai művészi vasöntést.

Igazi kuriózum a múzeum csarnokának elejében található „zengő öntvény” minigyűjtemény. A különböző anyagokból öntött harangok alkotta körben a látogatók maguk is megszólaltathatják a kiállított darabokat.

Megközelíthetőség:

A múzeum könnyen elérhető a fonódó villamos Bem téri megállójából (19, 41) vagy a rakparton közlekedő buszokkal (11, 111, 109). A Margit körút irányából az épület a 4­–6-os villamosok, illetve a 91 és a 191 jelzésű buszok segítségével közelíthető meg, valamint a H5 jelzésű HÉV-vel (rövid séta a Margit híd budai hídfő megállójától).

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben várunk kicsiket és nagyokat kiállításunkhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és előadásokkal!

A Múzeumok Éjszakáján a Ganzban a kedves érdeklődők részt vehetnek alábbi programjainkon:

Tudjátok, mik lehetnek a „Kupolók”? A Kupoló túrán megtudhatjátok, ahol a kupolókemencéket egészen a pincétől a padlásig egy izgalmas tárlatvezetéssel megtekinthetitek!

A gipszöntésen kipróbálhatjátok a formába öntést! Ha elég ügyesek vagytok, öntőmesteri oklevéllel térhettek haza!

Öntészek képkockákon; lessétek meg kisfilmjeinket, hogyan járult hozzá az öntészek munkája ipari örökségünkhöz!

Hallgassátok meg a bányász-kohász dalokat, megelevenítve a selmeci hagyományok dalkincsét, s kóstoljátok meg a bányász-kohász hagyományokhoz kötődő kedvelt italt, a krampampulit!

A részletes programot keressétek online felületeinken, a https://www.kozlekedesimuzeum.hu/hu oldalon és Facebookon: https://www.facebook.com/GanzOntodeiGyujtemeny/

Programjaink

16:00 - 20:30
|gyermekprogram, kreatív foglalkozás, tárlatvezetés
Kupoló túra” elnevezéssel tárlatvezetésen ismertetjük majd az öntöde egykori működését és történetét „pincétől a padlásig”,... Tovább »
18:00 - 19:00
|egyéb
Legát Tibor beszélget Korbuly Ádámmal a család történetéről és a hazai iparvállalatokkal való kapcsolatukról. Az örmény származású Korbuly... Tovább »
21:00 - 22:00
|zene
Jazz koncert keretében  sétálhattok  a kiállítás tárgyai között. A könnyed és vidám dixieland zenével és a zenekar egyedi... Tovább »