Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriuma

Telefon: 
+36 1 346 4600

A pestszentlőrinci  Marczell György Főobszervatóriumban június 22-én, szombaton 12:00-kor indul a barangolás. Több alkalommal útjára engedünk egy magaslégkört kutató rádiószondát. Jelentkezni az events.met.hu/muzej oldalon lehet, karszalag a helyszínen is kapható.

Az obszervatórium tudományos megfigyeléseket végző intézetet jelent. A Marczell Györgyről elnevezett obszervatóriumot 1952-ben elsősorban a magaslégköri megfigyelésekre hozták létre, de az elmúlt 66 év során számos meteorológiai, légkörfizikai, levegőkémiai megfigyelésnek, kutatásnak adott otthont.

Az ide látogató egy rövidfilmből átfogó képet kaphat az itt folyó tevékenységről. A pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tanösvényén megismerkedhetnek egy hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutatjuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő...), a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket. Bepillantást adunk a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába. A mindennapos észlelés része a rádiószonda felbocsátása, melynek szintén részesei lehetnek a látogatók. 

 

Programjaink

12:00 - 19:00
|attrakció, egyéb, előadás, kiállítás, tárlatvezetés
Ismerd meg a meteorológiai méréseket testközelből. Jelentkezz tanösvény-túránkra, mely Főobszervatóriumunk műszerkertjében kalauzol végig a... Tovább »