Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Telefon: 
+36 1 201 1577

A Budai Vár alatt, a Duna partján született 1818-ban Semmelweis Ignác, világhírű nőgyógyász, aki először vezette be az aszepszist a kórházi szülészetben, ezzel jelentősen csökkentve a gyermekágyi láz okozta halálozási arányt. A bűbájos kertet körbeölelő későbarokk épületben most Európa egyik legjelentősebb orvostörténeti múzeuma működik, amelyet nemcsak Semmelweisről neveztek el, hanem itt gyűjtik és mutatják be Semmelweis tárgyi és írásos hagyatéka mellett a magyar és egyetemes orvostudomány legfontosabb emlékeit. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum állandó kiállításának tárgyai között olyan különlegességek láthatók, mint az a csodálatos szépségű életnagyságú női viaszfigura, amelyet II. József adományozott 1789-ben a pesti egyetem orvosi fakultásának. Megtudhatjuk, hány címert sorakoztatott fel egy 17. századi fogatlan főúr azon az edényen, amellyel a levesét szürcsölte utolsó hónapjaiban, vagy hogyan változott a patikák mindennapi gyakorlata a középkor óta. Budapesten, a termálvizek városában a fürdőügy sem maradhat ki a gyógyítás történetéből, miközben az olyan megkerülhetetlen orvosi találmányokat is szemügyre vehetjük, mint az első gyomorvarrógép. 

Programjaink

18:00 - 19:00
|gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Játékos nyomozás a Korok és kórok című időszaki kiállításban, kisebbeknek és családoknak. Ajánlott 6 éves kortól. A foglalkozást Győry... Tovább »
19:00 - 19:45
|tárlatvezetés
Horányi Ildikó főmuzeológus tárlatvezetése Semmelweis Ignác szülőházában.
20:00 - 21:30
|előadás, kiállítás, tárlatvezetés
A kiállítás megnyitója után Scheffer Krisztina kurátori tárlatvezetése a Korok és kórok című időszaki kiállításban, Szvák Enikő PhD... Tovább »
21:45 - 22:45
|előadás
- kóstoló a fertőzéses paleopatológia világából. Dr. Pálfi György antropológus előadása.
23:00 - 00:00
|zene
Zenél Szabadi Andrea handpan előadó.